Örümcek Adam (Spider-Man)

Örümcek Adam kurgusal karakteri, Marvel Comics yayınlarında geçen bir çizgi roman süper kahramanıdır. Karakter, yaratılışından bu yana dört filmde görülmüştür. Örümcek Adam'dan uyarlama sinema filmi hakları 1985'te satın alındı ve Sony Pictures Entertainment tarafından güvence altına alınmadan önce bir ara yönetmek için James Cameron'un da almayı düşündüğü, çeşitli yapım şirketleri ve stüdyolara aktarıldı.

Sony ilk üç filmi yönetmesi için çizgi roman hayranı Sam Raimi ile çalıştı: Örümcek Adam (2002), Örümcek Adam 2 (2004) ve Örümcek Adam 3 (2007). Filmlerde, Peter Parker (Tobey Maguire) lise aşkı Mary Jane Watson'la (Kirsten Dunst) ilişkisini geliştirirken Örümcek Adam olarak da, aralarında Yeşil Cin (Willem Dafoe), Doktor Octopus (Alfred Molina), Kum Adam (Thomas Haden Church) ve Venom'un (Topher Grace) yer aldığı kötülerle savaştı.

Raimi'nin üçlemesi, toplamda 597 milyon dolar bütçeyle çekildi, dünya çapında yaklaşık 2,5 milyar dolar hasılat yakaladı. Her filmde çeşitli gişe rekorları kırdı; her üçü de hem en yüksek gişe hasılatı elde eden en iyi 20 yerli film hem de en yüksek gişe hasılatı elde eden en iyi 30 dünya çapında film içinde yer aldı. Serinin tamamı ise en yüksek gişe hasılatı yapan sekizinci film serisidir. Eleştirmenler serinin ilk iki filmi için olumlu görüşler bildirmelerine karşın üçüncü film içinse daha karışık görüş bildirdiler. Film serisi hem Blu-ray hem de DVD ortamında yayınlandı.

İlk üç filmde anlatılan öykü dördüncü filmle devam edecekken, Sony bunun yerine serinin yeni yönetmen Marc Webb ve yeni oyuncu kadrosuyla yeniden başlatılacağını duyurdu. Yeni oyuncu kadrosunda Peter Parker olarak başrolde Andrew Garfield, Gwen Stacy rolünde Emma Stone ve Dr. Curt Connors rolünde Rhys Ifans yer aldı. Yeniden başlatmanın amacı, Peter Parker'ın lisedeki yeteneklerini geliştirmesine geri döndürmekti. İnanılmaz Örümcek Adam adlı film, Temmuz 2012'de 3D ve IMAX 3D olarak yayınlandı. Eleştirmenler de bu filme olumlu görüşler sundu. Nisan 2014'de serinin ikinci filmi İnanılmaz Örümcek Adam 2 vizyona girdi. Bu filmdeki kötü karakterleri Electro (Jamie Foxx), Yeşil Cin (Dane DeHaan), Rhino (Paul Giamatti) canlandırdı, Gwen Stacy rolünü canlandıran Emma Stone filmden ayrıldı.

Tobey Maguire : Peter Parker/Örümcek Adam
Kirsten Dunst : Mary Jane Watson
James Franco : Harry Osborn
Willem Dafoe : Norman Osborn/Yeşil Cin
J.K. Simmons : J. Jonah Jameson
Dylan Baker : Dr. Curt Connors
Cliff Robertson : Ben Parker
Elizabeth Banks : Betty Brant