X-Men Başlangıç: Wolverine

X-Men Başlangıç: Wolverine (Özgün adıX-Men Origins: Wolverine), Marvel Comics'in kurgusal karakteri Wolverine'den uyarlanan 2009 yapımı süper kahraman filmidir. Gavin Hood tarafından yönetilen filmin başrolünde Hugh Jackman rol almıştır. X-Men üçlemsine çekilen bir ön hikâye niteliğindedir. Çekimler çoğunlukla Avustralya ve Yeni Zelanda'da gerçekleştirilmiştir. 

Konusu

Logan, Kanada Rockies dağlarında ağaç kesme işi yaparken bir yandan da karanlık geçmişine dair bir teselli aramaktadır... Hayatta ilk kez sevgiyi bulduğu ve bir öğretmen olan Kayla ile düzgün bir yaşam sürmektedir. Bu ilişki Logan'ı geçmişten kalma yaralarını silmeye iter.
Mutant hayatı yaşayan Wolverine, kız arkadaşının da ölümüyle intikam duygusuyla dolar ve üvey kardeşi Victor Creed'ten (Sabertooth) intikamını almak için çok gizli bir program olan Weapon X'e katılır. Böylece yolu Stryker ile yine karşılaşacaktır...
Programa katılmayı önceden reddeden Wolverine, Sabretooth'un kız arkadaşı Kayla'yı öldürmesi üzerine katılmayı kabul eder. Kendisini yenilmez hale getirecek Adamantium metalinin vücuduna enjekte edilmesiyle Wolverine'in intikam macerası başlar.İlk önce Gambiti bulur.

Geliştirme

X-Men serisi sonladığı zaman yapımcılar, her karaktere ayrı bir film yapmaya karar verdi. Bu uzun vadeli projeye göre ilk çekilecek film, Magneto'nunki olacaktı. Ancak Magneto'nun yeteri kadar popüler olmadığına ve ilk film için daha güçlü bir karaktere ihtiyaç olduğunu düşünen yapımcılar, Wolverine'nin filmini çekmekte karar kıldı.
David Benioff2004 yılının Ekim ayında senaryoyu yazması için görevlendirilene kadar proje ile yaklaşık üç yıl boyunca ilgilendi. Benioff senaryoyu yazmaya hazırlanırken, Barry Windsor-Smith'in "Weapon X" hikâyesini tekrar okudu, ek olarak da Chris Claremont ve Frank Miller'ın 1982 yılındaki sınırlı serisindeki karakterleri gözden geçirdi. Jackman, senaryonun yazılmasında Benioff'a yardım etti. Benioff "daha karanlık ve acımasız bir hikâye" yazmayı istedi. Bunun R sınıflandırmasında bir film olacağını düşünüyordu. Jackman R sınıfı bir film yapmaya ihtiyaçları olmadığını söyledi. Ryan Reynolds ve David S. Goyer2003 yılında New Line Cinema'da Deadpool'u geliştirmeye başladı. Ancak Blade Trinity'ye odaklanılması ve düşünülen yan ürün filmi yüzünden askıya alındı. Benioff, Jackman'ın komutuyla karakteri eğlenceli olacak bir şekilde senaryoya aktardı, ancak bazı özellikleri sabit kaldı. Gambit de yapımcıların önceki X-Men filmlerine koymak istediği bir karakterdi. Jackman, Gambit'te Wolverine'nin bazı özelliklerinin olduğa inandığı için onu sevdi. Jackman, orijinal üçlemedeki Wolverine ve Pyro'nun hikâyesinin geçmişini de yansıtmak istedi. David Ayersenaryoya katkıda bulundu. Benioff ilk taslağı 2006 yılının Ekim ayında bitirdi. 2007'de Avustralya filminin çekimlerine başlamayı planlayan Jackman, Wolverine'nin çekimlerinin bir yıldan erken bir sürede başlayacağını açıkladı. Amerikan Senaristler Grevi başlamadan önce, James Vanderbilt ve Scott Silver senaryoyu son dakikada yeniden yazdı.
Filmi yönetmesi için Gavin Hood ile anlaşılmadan önce, X-Men ve X2 filmlerinin yönetmeni Bryan Singer ile X-Men: Son Direniş filminin yönetmeni Brett Ratner proje için düşünüldü. Alexandre Aja ve Len Wiseman da yönetmenlik için düşünüldü. Son Direniş'i yönetmesi için görüşülen Zack Snyder bu film yerine Watchmen'i yönetmeyi tercih etti.Tsotsi'nin ana karakteri ve Wolverine arasından ortak bir nokta gören Jackman, filmi yönetmesi için Gavin Hood ile görüştü. Hood, Jackman'a bunun yönetmek isteyeceği türde bir film olmadığını söyledi. Ardından konuyu tartıştılar ve Hood teklifi kabul etti. Hood konu hakkında "Bayraktarlığını ana akım sinemanın yaptığı, ki bence yanlış, bir şey var. Bu basitçe dünyanın iyi - kötü çatışmasından ibaret olduğu fikri... Benim ilgimi daha çok karakterler arasındaki çatışmalar çekiyor. Ama burada kendisinin oldukça bilincinde olan bir süper kahraman var. Bu yüzden de ilgilendiğim konuları alıp işe yarayan bir şekilde daha büyük bir ölçekte yapabileceğimi düşündüm" diye konuştu. Hodd önceki filmleri seviyordu, ancak bu filmin onlardan daha farklı bi his vermesini istedi. 20th Century Fox, Ekim ayında filmin gösterim tarihinin 1 Mayıs 2009 olduğunu duyurdu.